2004-08-23 19:07

Theo van Kooten voelt zich niet kansloos

POLSBROEKERDAM – Het polsstokverspringen om de Triangel Cup was een wedstrijd zonder hoogtepunten. Een uitzondering daarop vormde Theo van Kooten

De polsstokverspringer uit Driebruggen, die vorig jaar verraste door in zijn eerste seizoen bij de polsstokbond Holland meteen het puntenklassement te winnen, begon deze zomer wegens een liesblessure later aan de wedstrijden. Het seizoen was al over de helft toen Van Kooten zich weer meldde op de schansen.

Minder aansprekend dan vorig jaar begon de Driebruggenaar aan een inhaalrace. Terwijl de overige toppers in Polsbroekerdam een ,rustdag’ namen ging Theo van Kooten er flink tegenaan. Met de stevige wind op de kop van de plankiers sprong Van Kooten in zijn eerste beurt een afstand van 16.49 meter. Een afstand, die de rest van de middag niet meer werd verbeterd. Met een laatste finalesprong van 16.46 meter kwam de vroegere gymnast nog het dichtst bij zijn eerder gemaakte afstand.

In het puntenklassement passeerde Van Kooten de Rotterdammer Pieter Hielema, die op de zesde plaats stond. Het klassement wordt aangevoerd door Tino Leliveld (Bodegraven) voor Erik Bos (Waarder) en Pieter Verweij (Linschoten). Leliveld en Verweij ontbraken zaterdag in Polsbroekerdam waar in alle rubrieken in de finale niet verder werd gesprongen dan in de voorronde.

Van Kooten kwam bij de senioren nog tot de beste serie. „Vorig jaar sprong ik in mijn eerste wedstrijd 16.92 meter. Nu is 16.60 meter mijn beste seizoenafstand. Maar die afstand is nog te verbeteren. Dinsdagavond is er nog een wedstrijd in Jaarsveld en ook heb ik me geplaatst voor de NK komende zaterdag in It Heideskip. Daar moet ik ruim in de zeventien meter springen om de finale te halen. Bij de Friese kampioenschappen kwamen ze ook met een zeventien metersprong in de finale. Alleen die kleine kale Henk Schievink vormde daarop een uitzondering. Hij sprong 18.17 meter en werd Fries kampioen“, sprak Theo van Kooten, die tegenwoordig voor de polsstokclub De Vlist uitkomt.
Zijn tegenstrevers Erik Bos en Pieter Hielema gingen in de finale twee keer kopje onder en bleven daardoor op resp. 16.35 en 15.99 meter staan.

Bij de dames ontbrak Margriet Kamphof door een enkelblessure. De Hollands kampioene uit Linschoten laat ook de avondwedstrijd in Jaarsveld aan zich voorbij gaan om fit in Friesland aan de start te komen. Haar voornaamste concurrenten daar zijn Ineke Prins en Antke van der Wal, met resp. 14.05 en 13.78 meter de een en twee van het FK. Margriet Kamphof sprong deze zomer enkele malen verder. Bij het Hollands kampioenschap werd zij kampioen met 13.92 meter.

Hoewel Carla Bos door een blessure niet meedeed aan de finale om de Triangel Cup eindigde zij met precies 12 meter wel als eerste. De Bodegraafse springster werd gevolgd door Carolien de Groot met 11.64 meter en de jeugdige Wendy Helmes, dochter van de vroegere kampioene Arja van Vliet, met 11.58 meter.

Ook Jaco de Groot, die deze zomer het nationale juniorenrecord scherper stelde, mist momenteel de echte vorm. Wel werd de Kameriker met een sprong van 16.83 meter eerste gevolgd door Bastiaan de Bruin (Lopik) met 16.71 meter en Floris van Elzakker (Linschoten) met 16.03 meter. Jarno Knijff haalde de finale niet.

Christiaan Spruit (Snelrewaard) was weer de beste bij de jongens met 15.54 meter gevolgd door zijn jongere broer Corne met 14.88 meter en Sebastiaan van Oort (Lopik) met 13.44 meter.