2017-08-02 12:11

Reinier Overbeek steelt show op uitgestelde NFM-finale

Gedurende het polsstokverspring-seizoen zijn er een klein aantal hoogtepunten te noteren waarbij grote titels worden verdeeld. De Nationale Fierljep Manifestatie (NFM) wordt jaarlijks versprongen in It Heidenskip, en is hier zeker een voorbeeld van. Tijdens de wedstrijd mogen alle springers zich aanmelden om samen te strijden voor een plek in de finale.

Deze plek kan behaald worden door in eerdere rondes bepaalde limieten te springen. Dit resulteert in een grote finale met de beste springers van Nederland. Afgelopen zaterdag stond deze wedstrijd op het programma, echter was regen de grote spelbreker voor de finale. Daardoor werd de finale dit jaar op zondag versprongen.

Bij de senioren sprong titelverdediger Erwin Timmerarends (Montfoort) de zondagse finale niet wegens zijn geloofsovertuiging. Dit bood perspectief voor de concurrentie. Thomas van Midden (Vlist) opende de wedstrijd direct goed met een 19.76 meter in zijn eerste sprong. Hiermee bleef hij lange tijd op kop gaan, totdat Ysbrand Galama (It Heidenskip) de wedstrijd definitief open brak. Na zijn 20.47 meter begonnen alle toppers flink gas te geven. Hannes Scherjon (Noardburgum) was de eerste die hier over heen ging. Na een glijpartij bij de insprong bleef zijn stok mooi stil staan in het water en wist zijn beste sprong ooit te noteren (20.54 meter). Al snel verbeterd de Hollandse topper Jaco de Groot (Woerden) deze afstand naar 20.77 meter en pakt zo de titel.

De Hollandse dames Wendy Helmes (IJsselstein) en Dymphie van Rooijen (Harmelen) vochten samen uit wie de titel won bij de dames. Waar Helmes in haar tweede sprong een mooie 15.77 meter neer zet, gaat Van Rooijen hier direct over heen. Met 15.78 meter is zij slechts 1 centimeter verder dan Helmes. Echter weet Helmes zich in haar derde sprong genoeg te motiveren om deze afstand weer te verbeteren. Met een kampioenschapsrecord van 16.44 meter pakt zij de titel bij de dames. Akke Talsma wordt derde met een afstand van 14.73 meter. Demi Groothedde (Jaarsveld) pakt bij de meisjes een tweede plaats met een afstand van 13.93 meter. Sigrid Bokma (Hindeloopen) wint hier de wedstrijd met een afstand van 14.31 meter.

Richard van Bemmel (Utrecht) is de smaakmaker van de middag in de junioren-categorie. Waar hij normaal gesproken net onder de Hollandse junioren-top presteert, weet hij in deze wedstrijd toch zijn stempel te drukken. Met 17.57 meter staat hij twee rondes lang bovenaan de tussenstand. In de laatste finaleronde echter, wordt hij toch voorbij gesprongen. Ricardo Faaij (Haastrecht) is de eerste die hem voorbij springt (17.64 meter). De titel gaat naar thuisspringer en Heidenskipper Freark Kramer. De Friese klassementsleider komt in zijn laatste sprong tot 17.77 meter.

De grote winnaar van de dag was de 15-jarige Reinier Overbeek (Benschop). De laatste weken laat hij al zien over een goede vorm te beschikken en tijdens zijn tweede sprong komt dit er ruimschoots uit. Na een beheerste insprong weet hij de stok mooi stil te klimmen en ferm uit te drukken. Het resultaat is een geweldige afstand van 19.81 meter, waarmee hij ruim over het Nederlands Record heen springt. Eerder kwamen Age Hulder en hijzelf al tot 19.24 meter, echter verpulvert hij dus deze afstand. Voor de concurrentie rustte echter het strijden om de tweede plek. Deze komt er voor de Friese klassementsleider Wietse Nauta (IJlst). Derde wordt Jarich Wijnstra (Tzum) met een afstand van 17.47 meter.

Komende week zullen de Hollandse springers de reguliere competitie weer hervatten en springen om wedstrijden voor het De Samenwerking-klassement.