2014-08-10 18:44

Rian Baas verrast op Hollands Kampioenschap

Afgelopen zaterdag werd het Hollands Kampioenschap polsstokverspringen in Polsbroekerdam gesprongen

Vooraf leek het geen spektakel te worden, maar uiteindelijk bleek alles mee te zitten. Er was veel publiek en er was minder wind dan in eerste instantie werd gedacht. Hierdoor kwam er een uiterst aantrekkelijke wedstrijd tot stand.

Bij de seniorencategorie was Rian Baas (Oudewater) de absolute grote man. In zijn allerlaatste sprong wist hij het publiek massaal te doen juichen, hij overtrad de 20.18 meter van Jaco de Groot (Woerden). De topsprong van 20.53 meter betekende niet alleen de Hollandse titel, maar ook een persoonlijk record.

Jaco de Groot (Woerden) sprong vorige week nog de beste wedstrijd allertijden. Tijdens de slotwedstrijd van de Nationale Competitie, in het Friese IJlst, toen wist hij twee maal 21 meter en twee maal 20 meter te springen. Het zou dit jaar zijn 8e Hollandse Titel op rij worden, maar dat werd het niet. Sander van Vliet (Oudewater) pakte knap het brons, Met een persoonlijk record van 18.93 meter.

Bij de Dames werd er ook fel gestreden om de Hollandse titel. Dymphie van Rooijen (Harmelen) noteerde meteen in haar allereerste sprong 14.44 meter. Waar eigenlijk alleen Jessica snoek (Benschop) en Wendy Helmes (IJsselstein) een antwoord op hadden. Met name Wendy Helmes (IJsselstein) wist het Dymphie van Rooijen (Harmelen) erg lastig te maken, ze pakte tweemaal de leiding over in de wedstrijd, een keer met 14.68 meter en een keer met 15.08 meter. Het was alleen niet genoeg, Dymphie van Rooijen (Harmelen) sprong in de finale 15.70 meter, waarmee ze de Hollandse titel voor de dames binnen sleepte. Liesbeth de With (Woerden) wist brons te pakken, in haar allerlaatste finale sprong noteerde ze 14.28 meter.

De Junioren maakten het ook goed spannend, al werd er niet echt ver gesprongen. Pim Hoogendoorn (Linschoten) liet zien dat je na een week vakantie als eerste de finale in kan gaan met 17.49 meter. Voor hem werd het geen goud maar brons omdat Ricardo Faaij (Haastrecht) en Erwin Timmerarends (Montfoort) pas in de finale van zich lieten spreken. Ricardo van de afdeling Vlist kwam tot een knappe 18.29 meter en pakte zilver.

Erwin Timmerarends (Montfoort) hield het lang spannend, maar met 19.22 meter in zijn laatste sprong troefde hij de anderen af. Erwin werd hiermee Hollands kampioen bij de Junioren en deed eigenlijk al wat hij het hele seizoen al doet en dat is winnen.

Bij de Jongens werd het Hollands Kampioenschap al vrij snel beslist door Robert Benschop (Snelrewaard). Al vanaf zijn eerste sprong stond hij de gehele wedstrijd aan kop. Zijn 16.06 meter werd in de derde sprong verbeterd tot 16.65 meter. Waarop iedereen zich stuk beet.

Een man kwam wel dicht in de buurt, Daniel Cluistra (Oudewater). Hij sprong een persoonlijk record van 16.13 meter en deed daarmee een hele mooie poging voor de eerste plek.

Gerwin Kastelein (Zegveld) zal ietwat teleurgesteld zijn, met een persoonlijk record van 17.60 meter had hij toch wel aanspraak op de Hollandse titel bij de jongens maar kwam dit keer niet verder dan 15.94 meter.