media Friesch dagblad
2012-08-02 18:15

FD: Ysbrand Galama voelt zich in IJlst als vis in het water

Heidenskipster boekt eerste overwinning van het seizoen

Fierljepper Ysbrand Galama heeft gisteren in IJlst zijn eerste seizoenszege geboekt. De Heidenskipster schopte het in de finale tot een keurige 20,17, waarmee hij de concurrentie ver achter zich liet. Bart Helmholt bleef steken op 18,93, terwijl Galama’s broer Oane met een derde plek besloot (18,55). Hoewel Galama dit seizoen nog niet eerder kon juichen om een overwinning, was het de derde achtereenvolgende keer dat hij de sterkste was in IJlst.

Om die reden mocht de vogelliefhebber de wisselprijs nu definitief houden, maar na kort overleg besloot Galama het verkregen tinnen bord direct weer beschikbaar te stellen. ,,Ik had dat bord al een tijdje op de schoorsteenmantel staan, dus ik ken ’m inmiddels wel”, was zijn droge verklaring. ,,Blijkbaar ben ik behoorlijk scherp na wedstrijden als het NFM, waardoor ik in IJlst net wat meer over heb dan de rest.”

Hoewel Galama al meerdere keren dichtbij een overwinning was, werd hij telkens alsnog de loef gestoken in de finale. ,,Toch was dat telkens het geval als ik niet verder dan een negentien meter-sprong was gekomen. In dat geval weet je dat je in de laatste sprongen nog de klos kunt zijn. Met een twintig meter-sprong neem je het heft toch aardig in handen. Dan wordt er ineens veel meer verwacht van de concurrentie. En in deze fase van het seizoen moet je het niet voor minder doen, vind ik.”

Bij de junioren was er een duidelijke overwinning voor Hans Ulco de Boer. De Jutrijper noteerde 18,67, terwijl Daan de Vries (16,78) en Sytse Bokma (16,74) bij lange na niet in de buurt van die afstand kwamen.

De twee groeibriljantjes van de afdeling IJlst -Tom Hoekstra en Klaske Nauta -wisten de finales bij de jongens en dames verrassend genoeg niet te bereiken. Toch toonde coach Rimmer Abma zich verheugd over de succesvolle lichting die hij tot zijn beschikking heeft. ,,Vooral als je ziet hoe fanatiek ze bezig zijn. Sinds dit seizoen trainen we naast maandag ook op donderdag. Dat werpt z’n vruchten af.”

Bij de jongens ging de winst dan wel niet naar Hoekstra, maar wel naar een collega-lid van de afdeling IJlst, want Bobby Zwaagman bleef iedereen voor met een keurige 17,82. Daar kon ook die andere club-en plaatsgenoot, Jan Teade Nauta, niets aan veranderen met 16,72, terwijl Thijs Faassen knap derde werd (16,40).

Bij de dames greep Hiske Galama de zege met 15,00, terwijl Hilianne van der Wal (14,40) en Grytsje Abma (14,23) het podium completeerden.

Senioren: 1. Ysbrand Galama (It Heidenskip) 20,17, 2. Bart Helmholt (Burgum) 18,93, 3. Oane Galama (It Heidenskip) 18,55. Junioren: 1. Hans Ulco de Boer (Jutrijp) 18,67, 2. Daan de Vries (Feanwâlden) 16,78, 3. Sytse Bokma (Hindeloopen) 16,74. Jongens: 1. Bobby Zwaagman (IJlst) 17,82, 2. Jan Teade Nauta (IJlst) 16,76. 3. Thijs Faassen (Tzummarum) 16,40. Dames: 1. Hiske Galama (Haule) 15,00, 2. Hilianne van der Wal (Noardburgum) 14,40, 3. Grytsje Abma (Heeg) 14,23.