media Friesch dagblad
2012-06-04 18:48

Hobma en IJlst zijn de baas in Grijpskerk

Negen jaar geleden stond Thewis Hobma voor het laatst in een leiderstricot op de schans.

Ernst Slagter Grijpskerk Negen jaar geleden stond Thewis Hobma voor het laatst in een leiderstricot op de schans. Toen was de Leeuwarder fierljepper nog junior en vervolgens werd hem in zijn loopbaan bij de grote mannen telkens de loef gestoken door Bart Helmholt. Zaterdag kreeg Hobma de trui voor het eerst weer eens in handen dankzij een winnende sprong van 19,85 meter in Grijpskerk.

De afdeling IJlst deelde sowieso de lakens uit, want naast Hobma grepen ook clubgenoten Hans Ulco de Boer (bij de junioren), Tom Hoekstra (jongens) en Grytsje Abma (dames) de winst én de leiding in het algemeen klassement. ,,Uniek in de historie van IJlst”, glunderde Hobma.

Hij bleef Helmholt (18,74) en Nard Brandsma (18,62) met een afstand van 18,92 al voor in de serie en in zijn laatste finalesprong -waarin alle overgebleven concurrenten te water gingen -deed hij nog een duit in het zakje. Daardoor mag Hobma zich zaterdag in Winsum eindelijk weer eens in een leiderstrui hijsen. ,,Eerlijk is eerlijk, het zal ook nu heel lastig worden om Bart in het klassement te verslaan. We springen elk jaar achter hem aan. Daarom moet je juist in die eerste wedstrijden toeslaan. Dan liggen er nog kansen.”

Hobma was blij met de leiding in het klassement, maar zette tegelijkertijd zijn vraagtekens bij de echte waarde daarvan. ,,Ik vind het leuk, maar ik ben nog niet de beste. Daar moet die trui voor zijn, terwijl ik nu pas één keer heb gewonnen. Andersom werkt het ook, want mijn beste dertien sprongen zette ik vorig jaar pas in de finale neer. Die telden dus allemaal niet mee.”

De Boer had bij de junioren aan zijn tweede sprong in de serie van 17,99 meter voldoende voor de winst. De Jutrijper liet voor de finale sowieso al verstek gaan, omdat hij aan elke landing in het zandbed een pijnlijke enkel overhield. ,,Daar ging ik vanmiddag nog doorheen tijdens mijn bijbaantje bij een bouwbedrijf. Misschien moet ik wat meer verdienen met het fierljeppen, zodat het niet nog een keer kan gebeuren”, zei De Boer met een vette knipoog.

,,Toch wilde ik springen, omdat ik binnenkort naar Litouwen ga voor de World Sports for All Games. Daardoor mis ik drie wedstrijden, dus wil ik nu elke kans benutten om een klassement op te bouwen. Gelukkig had ik dat doel al in de finale bereikt, waardoor ik geen risico meer hoefde te nemen”, aldus De Boer.

Bij de jongens rekende IJlster Bobby Zwaagman in de finale ternauwernood af met clubgenoot Tom Hoekstra. Die laatste had in de serie 16,67 genoteerd, waarna Zwaagman in zijn eerste finalesprong (16,80) de winnende afstand verzorgde. Thijs Faassen uit Klooster Lidlum werd derde met een persoonlijk record van 15,60.

Grytsje Abma maakte het IJlster succes compleet bij de dames. Hoewel Hiske Galama de beste papieren had voor de finale met 14,43, besloot de ljepster in de finale anders (14,67).