media Friesch dagblad
2012-05-22 8:21

Prima seizoensouverture voor topfierljeppers

Lekker weer, een verbeterde entourage, een hoog niveau in de topklasse en een schansrecord

Lekker weer, een verbeterde entourage, een hoog niveau in de topklasse en een schansrecord. Dat waren zaterdag in Buitenpost de ingrediënten van de eerste ljepperij van 2012. Als de ouverture maatgevend is, dan wacht een mooi jaar.

Gerard Bos Buitenpost ,,Ik ben wel eens slechter aan een seizoen begonnen.” Was getekend: Bart Helmholt. Ook dit jaar is de Burgumer een favoriet voor grote toernooien als FK en NK en ook voor het reguliere seizoensklassement. ‘Een’ favoriet inderdaad en niet simpelweg ‘de’ favoriet. Een alleenheerschappij zal er vermoedelijk dit jaar niet inzitten voor de regerend Nederlands kampioen. Niet omdat dat hij minder is geworden; integendeel. Wel omdat de concurrentie zich ook voor dit seizoen weer verder heeft ontwikkeld.

Helmholt zul je dan ook niet horen zeggen dat hij de grootste kanshebber is, dat hij alles gaat winnen. De Burgumer, zowel Fries als Nederlands recordhouder, heeft die ambitie uiteraard wel. ,,Maar al in deze eerste wedstrijd zie je een topklasse waarbij alle acht springers iets laten zien”, constateerde hij. ,,Het kan dus een mooi jaar worden.”

Hij vindt het niet erg; Helmholt presteert al jaren achtereen juist beter als de concurrentie hem op de hielen zit. Het bleek ook zaterdagavond in Buitenpost bij de openingswedstrijd van een nieuw fierljepjaar. Helmholt moest de zege in de voorronde aan Ysbrand Galama laten, maar sloeg in de finale hard toe toen het om de dagtitel ging: 20.16. Eerste twintiger van het seizoen.

Het spijtige voor het Helmholt: de afstanden uit de finale tellen niet mee voor het reguliere klassement. ,,En dat was wel mooi geweest, want ook dit jaar wil ik proberen om het klassement vol te springen met alleen maar 20-meternoteringen (voor het klassement tellen de zeven meest verre afstanden van het seizoen, gesprongen in voorrondes, red). Maar goed, ik ben verder heel tevreden met zo’n begin.”

Tevreden was ook Galama. De fierljepper uit It Heidenskip ging met 19.16 als beste de finale in. Door zijn winst in de reguliere wedstrijd springt hij bij de tweede wedstrijd van het seizoen komende zaterdagmiddag dan ook in het leidersshirt. ,,En dat vind ik dan toch mooier”, antwoordde hij op de vraag wat belangrijker was: de voorronde winnen en dus het shirt dragen, of de dagtitel grijpen. ,,Het liefst had ik beide gewild, maar in de finale kwam ik niet meer aan die 20-meter van Helmholt.”

Scherjon Het viel hem naar eigen zeggen niet tegen, de wedstrijd in Buitenpost. ,,Omdat trainen de laatste tijd wat moeite kostte. Slecht weer, dat helpt niet mee.” Concurrent Thewis Hobma, regerend Fries kampioen, herkende zich in die woorden. ,,Je traint dan toch wat minder dan je wilt”, vertelde hij. Hobma werd met een prima 18.90 in de wedstrijd derde, nog achter de al evengoed gestarte Thomas Helmholt (18.94).

Zo waren de toppers het erover eens dat niet alleen hun eigen prestatie, maar vooral die van de topklasse over de gehele breedte er eentje was om blij mee te zijn. En dat zelfs zonder Hannes Scherjon. De Noardburgumer, al jaren een van de smaakmakers in de topklasse, heeft de sport voorlopig even op een laag pitje gezet, Scherjon vertelde zaterdag in Buitenpost -waar hij wel als toeschouwer was -dat hij even de luwte verkiest boven de spotlights van het topspringen. Zijn vader Eelke, oud-ljepper en fierljeptrainer, overleed eerder dit jaar en dat betekende een zware klap voor de springer en de rest van de in de fierljepwereld graag en veel geziene familie. Een moeilijke tijd en Scherjon junior deed weinig aan fierljeppen in de voorbereiding op dit seizoen. Vandaar zijn keuze, zo vertelde hij.

Zijn concurrenten in de topklasse toonden zaterdag begrip voor dat besluit, maar zeiden stuk voor stuk te hopen dat Scherjon wel weer terugkeert in de hoogste categorie. ,,Het scheelt een concurrent in de strijd om de prijzen”, riepen Galama en Hobma zowat in koor. ,,Maar”, voegden ze daar aan toe, ,,voor de sport is het mooier als Scherjon erbij is.”

Dat laatste was ook wat Helmholt zei. ,,Hij is toch een bijzondere fierljepper.. Misschien gaat hij het missen en komt-ie terug in de topklasse. Ik hoop het.”

Wie daar ooit ook zal komen, is Bobby Zwaagman uit IJlst. Hij toonde in de jongensklasse zaterdag zijn talent door zijn persoonlijke record naar 16.97 te brengen en daarna zelfs naar 18.30. Dat was een verbetering van het oude schansrecord in Buitenpost (17.80, Albert Jan Venema, 2009). Bij de dames won Grytsje Abma (14.17), terwijl Hans Ulco de Boer de sterkste junior was (15.82).