2011-08-28 16:48

Groot, Groter, de Groot, Helmholt.

Tijdens het Groene Hart NK polsstokverspringen in Linschoten heeft Bart Helmholt (Burgum) op magistrale manier de zegereeks van Jaco de Groot (Woerden) doorbroken. Waar de Groot de hele wedstrijd dicteerde haalde Helmholt schijnbaar uit het niets in zijn laatste poging uit met een nieuw Nederlands record van 21.51 meter.

Het Nederlands Kampioenschap polsstokverspringen wordt traditiegetrouw vooraf gegaan door de finalemaand augustus. Een goede opbouw naar de titel voor de springers, waar de Groot dankbaar gebruik van maakte. De week voorafgaand aan het NK verbeterde hij zelfs tot tweemaal toe zijn eigen Hollandse record tot 21.25 meter. Eén centimeter onder het Nederlandse Record van Helmholt (21.26m). Helmholt zijn finalemaand bestond daartegenover vooral uit verliezen, hij verloor het Fries Kampioenschap van Thewis Hobma (Leeuwarden) samen met nog drie wedstrijden. Zijn verste seizoensprestatie van 20.49 tot dusver zei genoeg. Zou Hobma dan eindelijk de hegemonie van Helmholt weten te doorbreken?

De wedstrijd van de Groot begon vlekkeloos, eerste sprong 20.38 meter, finale in de zak en op jacht naar verdere sprongen. Ook Helmholt kwalificeerde zich gemakkelijk met 19.72 meter. Thewis Hobma, Hannes Scherjon (Groningen) en Nard Brandsma (It Heidenskip) vergezelde hen in de finale. Deze ging tijdens de eerste ronde goed los toen Helmholt met 20.59 meter de leiding van de Groot over nam, een goede afstand, maar zou hij genoeg zijn voor de titel? Nee zou het blijken, de Groot antwoordde binnen twee minuten met een magistrale 21.01 meter, zijn tweede afstand ooit en de wedstrijd zat op slot. Thewis Hobma kwam tot de derde plaats door 19.51 meter te springen, en toen waren er nog twee mannen aan de beurt, Jaco en Bart. Helmholt zijn insprong was goed en de stok bleef hangen waar hij perfect omhoog klom, afzette en ver over de 21.01 meter van Jaco heen zweefde. Een nieuw Nederlands Record met 21.51 meter. De Groot was op waarde geklopt en kon zo ondanks zijn 21.01 meter zijn Nederlandse titel niet prolongeren.