2009-08-30 7:33

Verslag ouders + jeugd wedstrijd in Jaarsveld

Door Jeannette van Schaik

Verslag jeugdwedstrijd

Wat vliegt zo’n seizoen toch voorbij als het zo gezellig is en er zo goed gesprongen wordt.

Helaas alweer de laatste wedstrijd voor het klassement dit seizoen. Er waren dit keer wel 32 springers die zich bij Mieke meldde om een sprong te maken. Met een straffe zijwind geen weer om verre sprongen te maken werd er al gezegd. Maar daar dachten sommige springers anders over. Veronique van der Lee, Jonathan Stigter, Shayron Koenders en Marleen Vink sprongen zelfs nog op de valreep een nieuw PR. Ook werden er over de gehele wedstrijd maar 7 natsprongen gemaakt.

Bij de jeugd A was het in de eerste ronde Eline Duurkoop die als eerste over de 7 meterlijn heen ging. Alhoewel zij met haar hakken de lijn net raakte was het een mooie 7 meter rond.
Heel lang kon zij er niet van genieten want daar was Lucas van Eijk. Hij zat mooi in de stok en ging goed over. Daarmee zette hij de te verbeteren afstand op 7.89 meter. Daar kon niemand aan tippen deze wedstrijd maar het was wel een mooi doel om naar toe te springen.

Zeker voor Guirence Windzak en Hendrik de Wit. Zij gingen beiden goed over en zette beiden een afstand van 7.21 meter neer. Op dat moment een gedeelde tweede plaats. Het kwam voor hen dus op de tweede sprong neer.

Maar in de tweede ronde verbeterde Eline haar eerste afstand. En sprong zo net iets verder als Guirence en Hendrik. Met 7.26 meter nam zij bezit van de tweede plaats.

In de tweede ronde had er, tot Guirence weer moest springen, niemand verder gesprongen dan zijn eerste afstand. Om nog in aanmerking te komen voor een prijs moest hij nog even goed over. En dat lukte. Met een afstand van 7.13 meter moest hij wel wachten wat Hendrik ging doen. Maar hij hoefde niet lang te wachten want Hendrik sprong direct na Guirence.

Hendrik de Wit ging goed en zat mooi in de stok, maar helaas was het net iets te enthousiast en ging hij teug waardoor hij uit de stok moest en in het water belandde.

Zo dacht Guirence, die derde prijs is binnen. Maar zoals wel vaker gezegd, een wedstrijd is pas afgelopen na de laatste sprong.

Want daar was Lieke van Schaik. In haar eerste sprong ging ze nog veel te snel en had ze geen tijd om te klimmen. Maar nu wel. Een goede uitsprong en ja hoor, met 7.51 meter nam zij zelfs bezit van de tweede plaats. En zo is de uitslag, misschien wel frappant, alle winnaars zijn kinderen van oud springers. Is dit toeval of zit het in de genen?

Uitslag jeugd A:

1ste Lucas van Eijk met 7.89 meter
2de Lieke van Schaik met 7.51 meter
3de Eline Duurkoop met 7.26 meter

Bij de jeugd B was het Tessa van Schaik die als eerste over de 6 meter heen sprong naar 6.05 meter.

Maar al snel was daar Femke van Schaik. Zij ging net iets verder en nam de leiding over met 6.23 meter. Een halve ronde heeft zij kunnen genieten van een eerste plaats.

Toen was Philip van der Lee aan de beurt. Op zijn beurt ging hij ook weer iets verder als Femke en nam de eerste plaats over met 6.32 meter.

Ook Annelie ging goed. En omdat zij weg moest had ze maar één kans. Gelijk maar goed doen dan. Met 6.63 meter ging zij de eerste ronde aan kop.

De tweede ronde gingen heel wat springers weer beter als de eerste keer. Zo sprong Jonathan Stigter een nieuw PR van 6.29 meter en stond daarmee heel even op de derde plaats.

Maar daar was Femke van Schaik weer. Ook zij ging beter en met 6.49 meter nam ze bezit van de tweede plaats.

En al was de eerste sprong van Joriene Baas niet zo goed gelukt, nu ging het wel goed. Ze klom een aantal slagen en ging zelfs een eindje over de 7 meterlijn heen. Dat deed niemand haar na. In de jeugd B was zij de enige die over die lijn heen kon springen. En met zo’n goede sprong van 7.20 meter liet zij iedereen ver achter zich.

Ook broer Lennart Baas kon niet achter blijven. Hij ging ook mooi naar de overkant, maar kwam niet verder als de 7 meterlijn. Met 6.58 meter was hij wel even derde. Maar dat is een wankele plaats als de wedstrijd nog niet afgelopen is.

Helaas voor Lennart Baas,maar leuk voor Philip van der Lee was dat Philip een prima sprong maakte en met 6.81 meter zichzelf naar de tweede plaats sprong.

Uitslag jeugd B:

1ste Joriene Baas met 7.20 meter
2de Philip van der Lee met 6.81 meter
3de Annelie Lekkerkerker met 6.63 meter

Dit was alweer de laatste wedstrijd. We hebben nog wat leuke dingen opgezocht voor de jeugd. Ook komt er nog een stukje van de jeugd in de eerstvolgende polshoogte. Houd hem in de gaten. We wensen jullie een gezellige winter. Train lekker door en ga er ook volgend jaar weer lekker tegenaan.

Verslag wedstrijd ouders

Springen voor de ouders is toch altijd weer leuk en spannend.
De ouders hebben toch wat minder lef dan de kinderen. Er waren 4 vaders en 3 moeders die het aandurfden om een sprong over het water te wagen. Er waren heel wat trainingen aan vooraf gegaan heb ik uit betrouwbare bron gehoord. En een enkeling heb ik ook gezien.

Eerst waren de vaders. Frans van Vuuren, vader van Matthieu en Michelle, wilde toch echt verder springen als zijn zoon. Matthieu heeft een PR van maar liefst 8.23 meter en Michelle van 6.87 meter, maar Matthieu had vandaag voor zijn doen niet zo heel ver gesprongen en Michelle was niet aanwezig. Frans ging dan ook niet voor het PR van zijn zoon of dochter, maar voor de afstand van de dag van 6.16 meter wat Matthieu had gesprongen.

Maar helaas voor Frans. De eerste ronde kwam hij tot 5.68 meter en de tweede tot 5.67 meter. Wel een stabiele wedstrijd, maar niet genoeg voor de titel beste vader 2009. Zelfs niet ver genoeg om de afstand van Matthieu te verbeteren. Misschien volgend jaar Frans. Met wat meer training wil het vast beter lukken.

Ronald Overbeek, oud springer en vader van Fabiënne en Reinier, ging het beter af. Hij wist wel vandaag de afstand van zijn dochter Fabiënne (6.42 meter) en zijn zoon Reinier (6.13 meter) te verbeteren. Maar het was in de eerste ronde niet genoeg om het PR van Fabiënne voorbij te springen. Zij heeft namelijk een Pr van 7.96 meter. Wel die van Reinier, maar hij springt nog niet zo lang. Reinier heeft al wel een PR van 6.62 meter. Maar Ronald had nog een kans.

Eerst sprong Bert den Hartogh, vader van Siska en Carina (Carina springt al op de grote schans). Siska springt bij de jeugd en heeft ook al een PR van 8.28 meter, dus eerst maar voor de afstand van vandaag. Dat was voor Siska 6.91 meter. Moeilijk genoeg bleek later. Want in de eerste ronde sprong Bert 5.83 meter. In de tweede ronde verbeterde hij zich nog wel naar 6.04 meter. Helaas niet genoeg voor de dagzege tussen vader en dochter, maar wel genoeg voor een derde plaats.
En als je dan naar niet oud springers gaat kijken heb je wel gewonnen. Het levert niets op maar het is toch iets.

Ben van Schaik, oud springer, jeugdtrainer en coach en vader van Wietse, Martijn en Gerben (zij springen al op de grote schans) en van Lieke en Femke (zij springen bij de jeugd). Een warming up was niet nodig want hij had er al heel wat meters opzitten deze dag. Als coach zet je stokken voor de jeugdspringers. Voor iedere springer ren je minimaal twee keer de schans op en neer. Er waren vandaag 32 springers, dus dan zijn je spieren los genoeg. Dat moet goed gaan zou je denken, en dat ging het ook. Een afstand van 8.36 meter was het resultaat. Dit was direct al verder dan de dagafstand van Lieke (7.51 meter) en Femke (6.48 meter). Het PR van Femke (6.74 meter) was hij ook al voorbij maar om het PR van Lieke (8.60 meter) te verbeteren moest nog wel even verder gesprongen worden.

Maar ook Ronald Overbeek is niet voor één gat te vangen. Na één sprong wist hij hoe het voelde op zo’n jeugdschans. De stok kon wat verder dan kun je wat meer klimmen en zij-uit springen. Oef dat ging heel goed en met 9.05 meter nam hij bezit van de eerste plaats.

De taak aan Ben van Schaik om daar overheen te springen. Ook hij had al het gevoel van de jeugdschans na één sprong te pakken. Dat bleek ook wel want hij ging ook beter als in de eerste ronde. En met een mooie 9.14 meter was Nees even bang dat hij het schansrecord kwijt was. Gelukkig voor Nees tellen de oudersprongen niet mee voor dit record, dus het blijft mooi op naam van jou staan.

Bij de moeders was het niet minder spannend. Allereerst sprong Marjan Duurkoop, oud springster en moeder van Eline. Zij wilde natuurlijk ook eerst de dagafstand van haar dochter voorbij springen, maar Eline (zij heeft een PR van 8.09 meter) ging het goed af vandaag dus om meer als 7.26 meter te springen moet je heel wat uit de kast halen. Zij had helemaal niet getraind en was best een beetje zenuwachtig. Waarom weet niemand want als je al 74 dagtitels op je naam hebt staan moet dit lukken. Maar dat is al even geleden dat Marjan Nederlands Kampioene werd en zelfs drie keer Hollands Kampioene. Ook heeft zij nog 3 schansrecords ophaar naam staan. En een PR van 13.96 meter in Jaarsveld gesprongen stamt uit 1984. Maar zij had nog nooit op een jeugdschans gesprongen en dat is toch echt heel anders dan een grote schans. Het was dus even wennen na lange tijd niet gesprongen te hebben. Zo ging het best goed en sprong zij in de eerste ronde afstand van 6.26 meter.

Anja Baas, moeder van Arno, Rian en Danny ( zij springen op de grote schans) en van Lennart en Joriene (zij springen bij de jeugd) had flink getraind? Zij wilde dus zeker de PR’s van Lennart (7.06 meter) of Joriene (7.27 meter) verbeteren. Maar helaas kwam het niet helemaal goed uit en belandde zij de eerste ronde in het water.

Ans Baas, moeder van Stefan en Elza, (Stefan springt op de grote schans en Elza bij de jeugd)heeft al jaren ervaring op de jeugdschans. Het PR van Elza is 7.74 meter. Dat is wat hoog gegrepen, maar deze dag had Elza 6.31 meter gesprongen, dat moet te doen zijn. Helaas de eerste ronde nog niet, maar met een mooie 6.15 meter landde Ans keurig aan de overkant.

Marjan Duurkoop kon het in de tweede ronde nog iets beter en zette een te verbeteren afstand van 6.44 meter neer.

Anja Baas ging dit keer ietsje beter. en of het helemaal goed gemeten is weet ik niet, als ik zo eens naar de foto kijk, keken de meters even naar de andere kant. Maar dan nog heeft Anja de dagafstand van Lennart (6.58 meter) of Joriene (7.20 meter) niet weten te verbeteren. Met een afstand van 5.64 meter wordt je derde.

Ans Baas wist wat haar te doen stond. Zij had wat tips gevraagd aan Liesbeth. Zo moet het toch lukken dacht Ans. En met een PR van 6.72 meter kan dat ook. Maar helaas voor Ans was het net 4 centimeter te kort om te winnen. Met en hele goede 6.40 meter werd zij tweede.

Uitslag ouders:

Vaders:
1ste Ben van Schaik met 9.14 meter
2de Ronald Overbeek met 9.05 meter
3de Bert den Hartogh met 6.04 meter
4de Frans van Vuuren met 5.68 meter

Moeders: 1ste Marjan Duurkoop met 6.44 meter
2de Ans Baas met 6.40 meter
3de Anja Baas met 5.64 meter