2009-08-22 19:14

Tijdens het Nederlands Kampioenschap polsstokverspringen/fierljeppen in Jaarsveld (Lopik) heeft Bart Helmholt (Burgum) zijn Nederlandse titel geprolongeerd met een nieuw Nederlands Record. Helmholt sprong in zijn tweede voorrondesprong een afstand van 20.99m, welke gecorrigeerd werd tot 21.01m. Helmholt is hiermee de eerste springer die de 21-meter grens heeft weten te doorbreken. Bij de dames won Anna Jet Leijenaar uit Sneek verdiend met een nieuw Fries Record van 16.06m. Nard Brandsma (It Heidenskip) pakte zijn eerste titel door met 18.72m de rest voor te blijven, Albert-Jan Venema (Veenwouden) is de vierde kampioen. Hij won in de jongensgroep met een keurige 18.32m. De vier winnende afstanden opgeteld waren bovendien goed voor de beste wedstrijd aller tijden. Dit Nederlands Kampioenschap is hiermee nu al van groot historisch belang in deze sport.

Vooraf aan het Nederlands Kampioenschap waren de verwachtingen hooggespannen in het Hollandse kamp. Gedurende het seizoen 2009 had er immers in drie van de vier categorieën een verbetering van het Nederlands Record plaatsgevonden. Alle drie door één van de uiteindelijke Hollandse klassementswinnaars. Wilco van Amerongen uit Benschop, Dymphie van Rooijen uit IJsselstein en Jaco de Groot uit Kamerik waren de gevierde springers. Echter konden zij niet aanhaken op het niveau dat nodig was om met de titels naar huis te kunnen. De hoogstgeplaatste springer van de Hollandse bond was de vierde klassementswinnaar: Jan-Willem de Groot (Kamerik), hij werd met 17.97m tweede in de juniorengroep.

De wedstrijd in de seniorengroep kwam al snel op gang toen Thomas Helmholt (Burgum) met 18.35m de toon zette. Niels Koetsier uit Waarder volgde met een nieuw persoonlijk record van 17.98m, hij zou hier achtste mee worden. Lange tijd bleef het hierna stil, totdat Bart Helmholt uit het niets met een nieuw Nederlands Record van 20.99m op de proppen kwam. Rein van de Wal uit Parrega was zijn voornaamste belager met een geweldige 19.10m. Ysbrand Galema (It Heidenskip) en Jaco de Groot (Kamerik) werden vierde en vijfde met respectievelijk 18.21m en 18.18m. In de finalerondes wist alleen Thomas Helmholt zich te verbeteren, hij kwam tot een afstand van 19.20m, waardoor de gebroeders Helmholt met goud en zilver naar huis gingen.

Bij de dames kwam de wedstrijd minder snel op gang. Pas halverwege de voorrondes werden de finaleplekken verdeeld. Dymphie van Rooijen (IJsselstein) ging aan kop met 15.13m, gevolgd door Anouk Greveling (Burgum) en Hiske Galema (Haule), beide hadden een afstand van 14.45m overbrugd. Hiermee leek de Friese kopvrouw Anna Jet Leijenaar uit Sneek uitgeschakeld te worden, ware het niet dat zij in haar laatste poging geweldig uit haar slof schoot met een nieuw Fries Record van 16.05m (na correctie 16.06m). In de finales wist geen van de dames nog in de buurt te komen, waardoor in deze groep de prijzen al in de voorrondes verdeeld waren.

Wat voor de dames gold, ging in zekere mate ook voor de junioren op. Kenmerkend was dat na twee rondes tussen de nummer 1 en de nummer zes maar 61 centimeter zat. Kenneth Broos uit Linschoten was uiteindelijk de ongelukkige zesde, waarmee hij net naast de finale belandde. Zijn 17.36m bleek elf centimeter te weinig om nog twee pogingen te mogen doen in de finale. Grote winnaar hier was niet Jan-Willem de Groot (Kamerik), maar noorderbuur Nard Brandsma uit it Heidenskip die met 18.72m in zijn laatste voorrondesprong de winnende afstand had neergezet. De Groot werd uiteindelijk tweede met zijn 17.97m, gevolgd door Alwin Fonk (Burgum) met 17.60m.

Het meeste spektakel ging aan het oog van velen voorbij. Bij de jongens werd er continu gewisseld in de bezetting van de drie finaleplekken. Rian Baas uit Oudewater eindigde hier aan de verkeerde kant van de scheidingslijn. Hij werd vierde met 16.48m. De finale werd gevuld door Hollands klassementswinnaar Wilco van Amerongen (Benschop) met 16.67m, regerend Nederlands Kampioen Hans Ulco de Boer (Jutrijp) met 16.87m en Fries klassementswinnaar Albert-Jan Venema (Veenwouden) met maar liefst 18.32m. Hiermee had hij zowel bij de senioren als bij de junioren ook in de finale deel mogen nemen! Venema won de titel met deze 18.32m, waar de Boer zich nog tot 17.99m wist te verbeteren kwam van Amerongen niet meer verder.

Het NK van 2009 zal de boeken in gaan als de beste wedstrijd ooit, de wedstrijd met de eerste 21-meter sprong en de wedstrijd waarin de eerste Friese dame over de 16-meter grens ging. Hulde aan de organiserende vereniging die alles zo piekfijn op orde wist te krijgen! En zeker ook: hulde voor de nieuwe Nederlandse Kampioenen!