2008-09-21 15:12

Mythische 19 meter houdt stand bij polsstokverspringen

Linschoten Tot 2006 werden bij het polsstokverspringen polsstokken van aluminium gebruikt. In 2006 stapte de sport over op polsstokken van hoogwaardig carbon. Alleen levende legende Aart de With (Benschop) wist met een polsstok van aluminium de mythische 19 meter grens te slechten.

In de afgelopen drie jaar zijn er met de polsstokken van carbon maar liefst dertien atleten bijgekomen die verder hebben gesprongen dan 19 meter. Ook de 20 meter grens is geslecht door drie polsstokverspringers.

Zaterdagmiddag vond er in Linschoten een unieke wedstrijd plaats. De huidige (carbon) generatie haalde de aluminium polsen weer eens uit het vet en deed een poging om met deze polsstokken de aluminium records aan te vallen. De ultieme uitdaging werd uiteraard gezocht in het passeren van de 19 meter grens.

En zo werd er op deze prachtige nazomerdag in Linschoten, in vier categorieën en onder toeziend oog van de meester zelf, gesprongen om de Aart de With bokaal. De 19 meter werd (nog) niet gesprongen, wel was er sprake van een hoogstaande wedstrijd waarin een aantal bijzondere prestaties genoteerd werden.

Kampioen bij de Senioren werd Jaco de Groot uit Kamerik. Hij zag kans twee keer precies 18.57 meter te springen en aan die prestatie zat een bijzonder tintje. De Groot was daarmee de 2de atleet die, met dit materiaal, kans zag om in één wedstrijd verder dan 18.50 meter te springen. De With deed het ook één keer en wel op het Hollands Kampioenschap in Nieuwegein op 21 augustus 1982 (afstanden 18.61 en 18.58 meter).

Thewis Hobma uit Oosthem legde beslag op de 2de plaats met een uitstekende 18.08 meter. Goed voor een verbetering van zijn persoonlijke aluminium record (PAR) wat stond op 17.98 meter. Derde werd Erik Bos uit Waarder met 17.53 meter.

Bij de Dames zagen we een bijzonder spannende wedstrijd waarbij Wendy Helmes uit IJsselstein uiteindelijk als winnaar uit de bus kwam. Zij sprong een afstand van 13.10 meter en werd op één centimeter gevolgd door Margriet Kamphof uit Linschoten. Jessica Snoek uit Benschop werd derde met 12.95 meter.

In de Junioren categorie wist Sjoerd Hobma (Oosthem) met een prachtig uitgevoerde sprong de hoofdprijs te grijpen. Hij sprong een afstand van 17.10 meter. Ook Kenneth Broos uit Linschoten deed het erg goed en sprong 16.56 meter. Derde werd Jan-Willem de Groot (Kamerik) met een afstand van 16.23 meter.

Freek Strien uit Benschop wist in zijn laatste sprong de hoofdprijs te grijpen in de Jongenscategorie. Hij was de enige die verder sprong dan 15 meter en eindigde op 15.17 meter. Dennis van Zelderen uit Lopik werd 2de met een afstand van 14.79 meter en Wilco van Amerongen (Benschop) derde met 14.15 meter.


Aart de With reikt de bokaal zelf uit aan de kampioenen van de dag Vlnr Freek Strien, Sjoerd Hobma, Wendy Helmes, Aart de With en Jaco de Groot

Aluminium records

Categorie Record Naam Afstand Jaar
SeniorenNRAart de With19.40 meter1991
HRAart de With19.40 meter1991
FRHenk Schievink18.89 meter2003
DamesNRSjoukje Tjalma15.55 meter2005
HRMargriet Kamphof15.22 meter2003
FRSjoukje Tjalma15.55 meter2005
JuniorenNRJaco de Groot18.85 meter2005
HRJaco de Groot18.85 meter2005
FRBart Helmholt18.70 meter2002
JongensNRJarno Knijff17.80 meter2003
HRJarno Knijff17.80 meter2003
FRPiet Scherjon17.55 meter2003

Bijzondere wedstrijd

Vanwege het speciale karakter van de wedstrijd was er een jury die enkele ludieke prijzen verdeelde onder de deelnemers. Voorzitter van de jury, Maartje de Jong, reikte de prijzen uit.

Het mooiste bommetje werd gemaakt door Maik Backx. De jury prees hem voor de passie waarmee het bommetje werd ingezet. Thewis Hobma werd tweede vanwege de mooie golfslag en Jaco de Groot en Kenneth Broos deelden de derde plaats als ’ervaren bommers’.

De categorieën mooiste uitsprong en mooiste sprong werden samengevoegd tot één prijs. De eerste plaats werd gewonnen door Jaco de Groot. Hij maakte zowel een mooie correctie in de pols als een fraaie uitsprong. Tweede in deze categorie werd Sjoerd Hobma met zowel een mooie uitgevoerde sprong als een verre afstand. Derde was Ysbrand Galama die een mooie uitvoering combineerde met een minder goede afstand.

In de categorie “strak in het pak“ was Erik Bos de winnaar. Hij maakte er een historisch schouwspel van door alle tenues die hij in zijn actieve carrière gedragen heeft te gebruiken in één van zijn vier sprongen. Tweede werd Pieter Verweij die letterlijk zeer strak in het leiderstenue uit zijn Jongensjaren sprong. De derde plaats was voor Margriet Kamphof. Zij ontving een klunsnominatie door na een vreugdesprong in het water tot de ontdekking te komen dat haar afstand 1 centimeter te weinig was voor de overwinning in de wedstrijd.

In de categorie “rondje om de stok“ was Rimmer Abma de onbetwiste winnaar door zelfs een dubbele ronde om de stok te maken en deze ter beëindigen met een fraai bommetje. Jan Willem de Groot was de nummer twee met een complete ronde om de pols. Christiaan spruit werd derde met een driekwart ronde.

Ook de categorie van “meest opvallende springer“ was voor Rimmer Abma. Hij was in het verleden één van de grootste concurrenten van Aart de With, maar deed ook vandaag weer goed mee. Wendy Helmes werd hier tweede door met een Fries tenue te springen (en daarmee een natsprong te maken). De derde prijs was er voor alle springers die hun persoonlijk aluminium record verbeterden.


vlnr: Dennis van Zelderen, Freek Strien en Wilco van Amerongen. Op de voorgrond Aart de With.

vlnr: Jan-Willem de Groot, Sjoerd Hobma en Kenneth Broos. Op de voorgrond Aart de With.

vlnr: Margriet Kamphof, Wendy Helmes en Jessica Snoek. Op de voorgrond Aart de With.

vlnr: Erik Bos, Jaco de Groot en Thewis Hobma. Op de voorgrond Aart de With.