2008-08-03 11:05

Hollands Kampioenschap polsstokverspringen 2008 gaat de geschiedenisboeken in

Vlist: De 45ste editie van het Holland Kampioenschap polsstokverspringen is er één die niet snel vergeten zal worden. Met magnifieke kampioenssprongen kreeg dit kampioenschap de gouden rand die het verdiende.

De grote winnaar van de dag was Jaco de Groot (Kamerik). Zijn afstand van 19.38 meter was ruim verder dan die van de concurrentie. En passant verbeterde de Groot het 19 jaar oude kampioenschaprecord van polsstoklegende Aart de With (19.04 meter). De With, zelf aanwezig, zag het goedkeurend aan. De grote kampioen van de jaren 70, 80 en 90 weet dat met de introductie van de polsstok van Carbon in 2006 zijn (aluminium) records snel overtroffen worden.

Het Hollands Kampioenschap was in 2002 de eerste grote titel van Jaco de Groot. Dat was toen nog in de Jongens categorie. Er volgden vier juniorentitels en dit jaar al weer de tweede seniorentitel. De zevende hoofdprijs in evenzoveel jaren is een bijzondere prestatie en een prachtige reeks. Om het record van Aart de With te breken heeft de Groot echter nog enkele edities te gaan. De With won 25 Hollandse titels waarvan 18 in een opeenvolgende reeks (1977 – 1994).

Theo van Kooten (Driebruggen) legde beslag op de tweede prijs en Cornelis de Bruijn (Lopik), de juniorenkampioen van 2007, werd derde.

De Dames maakten er een heerlijk spektakel van. Vooraf werd achtvoudig kampioene, Margriet Kamphof uit Linschoten, tot de grote favoriet gerekend. Zij kon dit keer echter niet mee in het geweld van de andere Dames en miste nipt de finale. Wie wel in de finale zat, en zelfs als eerste na de voorronde, was verrassend Jessica Snoek (Benschop). Zij sprong in haar tweede poging een nieuw persoonlijk record van 14.03 meter en leek op weg naar haar eerste grote titel. In de finale wist de klassementsleidster en Hollands recordhoudster Dymphie van Rooijen echter nipt verder te springen. Haar 14.14 meter zou toch zeker genoeg zijn voor de hoofdprijs? Het mocht niet zo zijn. Liesbeth de With uit Benschop wist in haar laatste poging met een ultieme krachtsinspanning de wedstrijd om te gooien en werd met een afstand van 14.25 meter gekroond tot de kampioen van Holland van 2008.

Bij de Junioren was het Jan-Willem de Groot, de broer van Jaco, die zijn eerste grote kampioenstitel opeiste. Jan-Willem de Groot had de laatste weken laten zien in een goede vorm te verkeren en zelfs zijn persoonlijk record twee maal verbeterd. Toch was deze titel een verassing. De gebroeders Spruit (Christiaan en Corné) uit Snelrewaard waren vast van plan de hoofdprijs mee naar huis te nemen. Dit seizoen was Christiaan al negen keer de beste. Op de dagen dat Christiaan minder sprong ging broer Corné bijna altijd met de hoofdprijs naar huis. Zaterdag bleek die vlieger niet op te gaan. Christiaan Spruit moest genoegen nemen met de tweede plaats en Corné Spruit viel zelfs buiten de finale. Kenneth Broos werd uiteindelijk derde.

Freek Strien uit Benschop wist met een prachtige sprong beslag te leggen op de Hollandse titel in de Jongens categorie. In zijn eerste finalesprong wist hij met een, nagenoeg, perfecte sprong te komen tot een afstand van 16.53 meter. De finale was Freek Strien nog ingegaan als derde. Vlak achter de sterk springende Wilco van Amerongen (Benschop) en Rick Barten (Linschoten). Beide mannen konden zich na de supersprong van Freek Strien echter niet meer voldoende verbeteren en moesten genoegen nemen met de tweede en derde plaats.

De kampioensafstanden bij elkaar opgeteld waren voldoende voor een kampioenschaprecord en daarmee kon ook kwantitatief vastgesteld worden dat het om een bijzonder kampioenschap ging.

Linschoten 9 augustus a.s.

In deze finalemaand van het polsstokverspringen zijn nog enkele spectaculaire wedstrijden te verwachten. Eén van die finales is het Kampioenschap van Linschoten aanstaande zaterdag om 18:30 uur op de schansen van Linschoten (sportpark Rapijnen). Zowel bij de senioren (Jaco de Groot & Theo van Kooten), junioren (Christiaan en Corné Spruit en Jan-Willem de Groot), de dames (Dymphie van Rooijen, Margriet Kamphof, Wendy Helmes en Liesbeth de With) als de jongens (Dennis van Zelderen, Freek Strien en Rick Barten) is de strijd nog lang niet beslist! Wie gaat er met de hoogste eer vandoor? Wie zal er in de voorronde sneuvelen?

Kom deze wedstrijd dus bekijken, aanstaande zaterdag, half 7 in Linschoten!

Foto's in hoge resolutie

Op de volgende locatie zijn een vijftal hoge resolutie foto's te vinden die gebruikt kunnen worden bij publicaties. Een verwijzing naar www.pbholland.com en de fotograaf Remon Helmes wordt daarbij gewaardeerd.

Jaco de Groot voor de zevende keer Hollands Kampioen

Liesbeth de With springt naar de titel

Jan-Willem de Groot springt uit de pols en wint

Freek Strien klimmend op weg naar de hoofdprijs

De Kampioenen 2008. Vlnr Liesbeth de With, Freek Strien, Jan-Willem de Groot en Jaco de Groot

Persoonlijke records week 31

30 juli

Tweede klasse : Cynthia Baars (Benschop) - 12.12 meter ; Sofie Strien (Benschop) - 10.94 meter ; Arie de Wit (Jaarsveld) - 12.03 meter ; Matthijs Oosterom (Linschoten) - 13.27 meter ; Mirjam Oosterom (Linschoten) - 11.27 meter ; Robin van Duin (Vlist) - 11.20 meter
Jeugd : ; Arieko Zwijnenburg (Benschop) - 8.08 meter ; Brenda Baars (Benschop) - 7.11 meter ; John Cluistra (Benschop) - 7.62 meter ; Tirzanne Vos (Benschop) - 6.30 meter , 6.59 meter ; Matthieu van Vuuren (Benschop) - 7.19 meter ; Ricardo Faaij (Haastrecht) - 7.33 meter ; Reinier Rietveld (Haastrecht) - 7.41 meter , 7.95 meter ; Stefan Klok (Linschoten) - 7.57 meter ; Niels van der Kroef (Linschoten) - 7.26 meter ; Danny Baas (Oudewater) - 7.23 meter ; Yorick Maaijen (Oudewater) - 8.57 meter ; Rosalieke de Wit (Oudewater) - 7.63 meter ; Dennis de Leede (Polsbroek) - 7.08 meter , 7.65 meter ; Robert Benschop (Snelrewaard) - 8.14 meter ; Judith Mulder (Vlist) - 7.24 meter ; Arjan Mulder (Vlist) - 7.14 meter

31 juli

Eerste klasse : Bram van de Berg (Benschop) - 12.83 meter ; Liesbeth de With (Benschop) - 14.85 meter ; Maik Backx (Haastrecht) - 13.46 meter ; Jan-Willem de Groot (Kamerik) - 18.41 meter ; Dennis van Zelderen (Lopik) - 16.71 meter ; Corné Spruit (Snelrewaard) - 18.52 meter

1 augustus

Jeugd : Brenda Baars (Benschop) - 7.17 meter , 7.31 meter , 7.46 meter ; Gerben van Schaik (Benschop) - 8.50 meter ; Matthieu van Vuuren (Benschop) - 7.38 meter ; Ricardo Faaij (Haastrecht) - 7.35 meter ; Auke de Wit (Jaarsveld) - 8.17 meter ; Danny Baas (Oudewater) - 7.35 meter , 7.41 meter ; Koen van der Vlist (Schoonhoven) - 8.32 meter ; Julia van Eijk (Vlist) - 7.50 meter , 7.51 meter

2 augustus

Eerste klasse : Jessica Snoek (Benschop) - 14.03 meter