2007-08-05 9:35

Persbericht: Hollands kampioenschap

Topspanning en topsprongen voor een Bronzen springer

Door Eelco Tigchelaar

Op zaterdag 11 augustus as. zal er weer gesprongen worden om het Hollands kampioenschap.
Naast de ontmoetingen met de Friese collega’s is dit de belangrijkste wedstrijd voor de polsstokverspringers van de Polsstokbond Holland (PBH).
Wie mag zich voor één jaar de Hollands kampioen noemen in 1 van de 4 categorieën?
Wie ontvangt de 80 cm. Hoge bronzen springer voor de verste sprong in de wedstrijd?

Deze wedstrijd, jaarlijks hoogtepunt binnen het Hollandse polsstokseizoen, geldt tevens als generale repetitie voor het Nederlands kampioenschap wat enkele weken later versprongen zal worden in Vlist. Hoe gaat een springer om met de druk, het gewicht van de prijs en de eigen zenuwen? Zijn dit ingrediënten voor een topsprong of juist voor een mislukte en dus ’natte’ sprong?

Kan Jaco de Groot zijn hegemonie van dit jaar binnen de seniorencategorie bevestigen of krijgt hij concurrentie van de in vorm zijnde Theo van Kooten, Werner Kamphof of Thuisspringer Bastiaan de Bruin?

Bij de Dames wordt een zeer spannende wedstrijd verwacht omdat de verschillen tussen de springers klein zijn. Meerdere dames kunnen en willen aanspraak maken op de zo fel begeerde bronzen plaquette waar alleen de kampioenen recht op hebben. Is Margriet Kamphof in staat om de titel van vorig jaar te verdedigen of zal Nederlands kampioene Wendy Helmes deze prijs voor het eerst claimen? En natuurlijk kunnen ook NFM kampioene Liesbeth de With en Dymphie van Rooijen zich mengen in de strijd om de prijzen. Topspanning gegarandeerd bij deze dames groep. Ook in de andere twee categorieën zal de spanning tot grote hoogte stijgen, want ook daar is er niet één uitgesproken favoriet, vele springers zullen zich in de strijd mengen.

Was er bij de Junioren vorig jaar nog sprake van een alleenheerser, Jaco de Groot, na zijn ’Transfer’naar de senioren is er dit jaar een ware strijd uitgebroken om deze vacante plaats in te vullen. De beste acht junioren zijn allemaal in staat om 17 meter te springen, en het belooft dus een top wedstrijd te worden. Zal klassementsleider Floris van Elzakker de buit binnen halen, of toch één van de andere kapers op de kust? Zoals NFM kampioen en thuisspringer Cornelis de Bruin, wat doet Jan-Willem de Groot en wat doet de man in vorm Kenneth Broos?

De laatste categorie is zeker niet de minste: Bij de jongens heeft Anthony Lekkerkerker de beste papieren. Hij is de enige met een persoonlijk record van boven de 16 meter, en een zeer stabiel seizoen springend zal hij zich favoriet wanen. Maar kan hij die druk aan want ook hier liggen de kapers op de loer voor de bronzen buit die aan het einde voor het oprapen ligt!
Sander van Vliet, Gustian Roskam (titelverdediger) en Dennis van Zelderen zullen alles in de strijd gooien om Anthony (voor één dag) van zijn troon te stoten!

Al met al beloofd het een wedstrijd te worden met topspanning en dus top entertainment.
Het publiek is van harte welkom op recreatieterrein ’Salmsteke’ te Jaarsveld waar de wedstrijd om 14.00 uur zal beginnen, rond 15.45 zullen de finales aanvangen waarna de Kampioenen worden gehuldigd door wethouder Kooiman van de gemeente Lopik.
Zowel de entree en het parkeren zijn gratis