2005-08-22 18:21

Junioren zorgen voor een boeiende finale

GOUDA – De junioren Jaco de Groot en Gerwin van Vliet zorgden voor een boeiende finale bij het polsstokverspringen om het kampioenschap van Linschoten.

Uit de Goudsche Courant van 22 augustus 2005

De nationale recordhouder De Groot klom in zijn laatste beurt de polsstok helemaal uit en liet na een fraaie uitsprong een afstand van 18.46 meter opmeten. Het kampioenschaprecord dat Jaco de Groot een jaar eerder sprong was 17.95 meter. Dat werd dit keer ook verbeterd door de sterke Woerdenaar Gerwin van Vliet, die zijn slotbeurt tot een nieuw persoonlijk record van 18.28 meter kwam. Beide junioren lijken klaar voor de strijd tegen de Friezen op het NK dat komende zaterdag in Polsbroekerdam wordt gehouden.

Zo ver zijn de Hollandse senioren niet. Erik Bos verbeterde met een prima sprong van 17.52 meter nog wel zijn positie in het puntenklassement, maar de achttien meter zat er niet in. Werner Kamphof uit Oudewater deed het overigens prima met een sprong van 17.33 meter waarmee hij tweede werd. De Benschopper Ronald Overbeek, die aan zijn laatste seizoen bezig is, legde beslag op de derde prijs met 16.59 meter. De Hollandse kampioen Theo van Kooten haalde de finale niet. Wel ging hij twee keer te water. In de derde omloop zat hij torenhoog in de pols, maar hij slaagde er niet in deze over het dode punt te trekken. „Hij was dicht bij de negentien meter gekomen“, reageerde een van de kenners tussen het publiek. Erik Bos, die voor de derde keer kampioen van Linschoten werd, ziet bij het NK in de seniorengroep geen uitgesproken favorieten. Ook niet de Friese kampioen Klaas Haanstra. „Het wordt moeilijk, de top zit dicht bij elkaar“.

Bij de dames won opnieuw Margriet Kamphof met een afstand van 13.29 meter. Dat is een afstand waarvan de Friese kampioen Sjoukje Tjalma, die laatst 15.56 meter sprong, niet wakker ligt. Jessica Snoek werd met 12.94 meter tweede en Carla Bos met 12.80 meter derde.

Voor een verrassing bij de jongens zorgde Corne Spruit. Voor de vijfde keer deze zomer verbeterde de 15-jarige Snelrewaarder zijn persoonlijk record: 16.77 meter. Inmiddels zijn er bij de polsstokbond Holland meer dan 150 pr’s verbeterd. Corne Spruit, die nog een jaar te gaan heeft in de jongensgroep, werd gevolgd door Jan-Willem de Groot met 16.37 meter en Anthony Lekkerkerker met 13.39 meter.