2005-08-21 13:48

Fantastische ontknoping bij het polsstokverspringen

Afgelopen zaterdag, om het kampioenschap van Linschoten, maakten met name de jongens en junioren er in de finale een geweldige show van.

Bij de junioren was het Gerwin van Vliet die zich met 17.65m als beste had weten te kwalificeren. Maar al in zijn eerste finalesprong ging Jaco de Groot daar met 17.89m overheen. En nog was de koek voor de 19 jarige springer niet op want in zijn tweede finalesprong knalde hij ook daar weer met een fenomenale 18.46m overheen.

"Ha lekker eindelijk weer eens een 18m sprong, en dat één week voor het Nederlands kampionschap, dit is in ieder geval goed voor het zelfvertrouwen" aldus het kanon uit Kamerik. Gerwin had toen nog één sprong te gaan, en gaf zich zeker niet gewonnen. De 20 jarige Woerdenaar perste nog één keer alles uit z'n lichaam, en kwam tot een formidabele 18.28m, een prachtig nieuw persoonlijk record. "Ja ik zat vanmiddag heel lekker in de wedstrijd, en voelde me goed." "En dan spring ik gewoon heel erg ver, gaat die dekselse Jaco er toch nog met de titel vandoor". Jaco op zijn beurt: "concurrentie in deze sport is toch wel heel belangrijk, je kunt elkaar dan lekker oppeppen om tot nog betere prestaties te komen".

Op de vraag aan beiden of zij volgende week bij het N.K. nou dé te kloppen junioren zijn antwoorden beiden: "natuurlijk horen we bij de favorieten, maar ook uit Friesland zijn er misschien wel vier springers die dit nivo kunnen halen". Met een hele mooie 16.73m pakte Bastiaan de Bruijn uit Lopik de derde plek.

Ook de jongens maakten er een geweldige wedstrijd van. Daar was Jan Willem de Groot lange tijd de leider met een prachtige 16.03m uit de voorronde. Echter in zijn laatste finalesprong haalde Corne Spruit nog één keer alles uit de kast en sprong een grandioos nieuw p.r. van maar liefst 16.77m.

"Ik spring de laatste tijd erg lekker en ben goed in vorm, maar ook Jan Willem, en de vijf Friese jongens die volgende week meedoen kunnen een dikke 15m springen dus het zal nog spannend worden" aldus de 15 jarige springer uit Snelrewaard. Ook Jan Willem verbeterde zijn voorronde afstand, en kwam in zijn laatste sprong uit op een fantastische 16.37m. "Volgende week zal de strijd heftig worden", aldus de 16 jarige springer uit Kamerik, die van alle jongens in Nederland het verste p.r. (16.88m) op zijn naam heeft staan. Het brons ging met 13.39m naar Anthony Lekkerkerker uit IJsselstein.

Margriet Kamphof pakte met 13.29m de titel bij de dames. "Wel blij met de overwinning maar zeker niet met de afstand". "Met deze afstand ga ik het volgende week zeker niet redden tegen de Friese meiden waarin Sjoukje Tjalma (de kersverse Nederlands recordhoudster bij de dames met 15.55m) de torenhoge favoriete is". "Natuurlijk heb ik de laatste vijf N.K.'s in de finale gestaan maar ja dit seizoen is het elke keer net niet". "Veel dreiging maar of nat of scheef, in ieder geval spring ik geen lekker seizoen, maar misschien is het N.K. wel "mijn" wedstrijd, en kan ik toch nog voor een verrassing zorgen, ik reken echter nergens op" aldus de 26 jarige Linschotense. Met een keurige 12.94m werd Jessica Snoek uit Benschop tweede, en de licht geblesseerde Carla Bos uit Bodegraven sprong zich met 12.81m naar een derde plek.

Carla's broer Erik pakte met 17.52m, al in de voorrronde gesprongen, de titel bij de senioren. "Ik ben er heel tevreden mee, het is tenslotte wel mijn verste afstand voor het puntenklassement (mijn twee 18m sprongen dit seizoen sprong ik in de finale's) en oké volgende week is het N.K. maar wie weet kan ik daar net als in Jaarsveld (2001) toen ik Nederlands kampioen werd, wel weer gaan stunten", aldus de springer uit Waarder. Met 17.33m werd Werner Kamphof tweede. "Ik denk dat ik het lek boven heb; mijn insprongen van de laatste wedstrijden waren niet geweldig, en daar heb ik me deze middag op geconcentreerd, en zie daar ; "ik spring wel even mijn beste seizoensprestatie" aldus de springer uit Oudewater.

Ronald Overbeek, die het na 25 jaar polsstokverspringen voor gezien houd werd keurig derde. "Natuurlijk kan ik geen potten breken volgende week, maar ik ben er wel heel blij mee dat ik er op "mijn" schansen bij kan zijn, en ik hoop natuurlijk op een hele mooie afscheidswedstrijd" aldus de 38 jarige springer uit Benschop.

A.s. zaterdag is er dus vanaf 14.00 uur de belangrijkste wedstrijd van het seizoen voor elke polsstokverspringer, namelijk het N.K.. Dit jaar vanuit Polsbroekerdam.

Voor de redactie: Hieronder staan een tweetal hoge resolutiefoto's. Bij eventuele publicatie wordt een referentie naar onze website (als in 'foto: www.pbholland.com') gewaardeerd.

De neven Jaco de Groot (foto 1) en Gerwin van Vliet (foto 2) domineren bij het Kampioenschap van Linschoten:

Foto 1

Foto 2