2005-07-17 12:26

Topsprongen in Jaarsveld

JAARSVELD: Er waren zaterdagmiddag in Jaarsveld bij het polsstokverspringen verschillende topsprongen te bewonderen. Erik Bos uit Waarder werd uiteindelijk kampioen van de dag met een daverende 18,18 meter sprong.

Het is op de schansen aan de Lekdijk bij Jaarsveld altijd even afwachten of de gesternten goed staan. Op sommige dagen valt er weinig te genieten, zaterdagmiddag was echter weer zo'n speciaal moment waarop alles wél lukt. Exponent van de goede prestaties was de uitstekende 18,18 meter van Erik Bos. Al bijna twee seizoenen wist de Nederlandse Kampioen van 2001 niet verder te springen dan 17.50 meter. Bos had dit seizoen echter al meerdere malen laten zien dat er meer in het vat zat. Zaterdagmiddag kwam het er dan eindelijk uit. Met veel gevoel voor de polsstok wist hij deze helemaal uit te klimmen om uiteindelijk met een sterke uitsprong ruim voorbij de 18 meter grens te landen.

Ook Junior Jaco de Groot uit Kamerik kwam uitstekend voor de dag. De Nederlandse Recordhouder in deze categorie won met een prima 17.79 meter. Hij verbetert met deze sprong zijn klassement dusdanig dat hij, met nog acht klassementswedstrijden te gaan, nu al een beter klassement bijeen heeft gesprongen dan ooit eerder behaald door een Junior. De 124.11 meter is zelfs, na de legendarische Aart de With, het beste klassement ooit in Holland bijeengesprongen. Diezelfde Aart de With behoudt ook het oudste bestaande schansrecord. Zijn 17.85 meter van 23 augustus 1975 blijft nog even staan. Met het Hollandse Kampioenschap op 13 augustus in aantocht blijft het spannend of dit record de 30! jaren zal overleven.

Gerwin van Vliet uit Woerden werd in de juniorengroep tweede met 17.16 meter. Met deze afstand is hij Bastiaan de Bruijn (Lopik) in het klassement voorbij gestreefd en heeft ook hij een plekje verdiend in de klassement top10 aller tijden. In de Junioren B groep viel het sterke optreden op van Tjeerd Kiers (Linschoten). Met twee persoonlijke records deed hij het bijzonder goed. Kiers passeerde voor het eerst de 15 meter (15.04 meter).

Bij de Jongens werd Jan-Willem de Groot afgetekend eerste. Zijn 15.41 werd door niemand benaderd. De aanstormende talenten Gustian Roskam uit Oudewater (13.90 meter) en Florus de With uit Benschop (13.52 meter) sprongen beide een knap persoonlijk record en hielden daarmee Corné Spruit uit Snelrewaard van een finale plaats af.

De Dames categorie werd geopend met een uitstekende 13 meter sprong van Liesbeth de With (Benschop 13.14 meter). Meteen daarna gevolgd door Margriet Kamphof (Linschoten) met 13.17 meter. Deze afstanden bleken uiteindelijk genoeg voor de eerste twee plekken in de wedstrijd. Het was al weer de vijfde keer dit seizoen dat de Hollandse recordhouder Kamphof de titel wist binnen te halen met een voorsprong van minder dan 10 centimeter op haar naaste belager. De verschillen in de Dames top zijn daarmee erg klein, waarbij de Margriet Kamphof uiteindelijk toch nog steeds aan het langste eind trekt.

Volgende week zaterdag wordt er om 18:30 uur in Polsbroekerdam gesprongen. Het is de laatste zaterdag wedstrijd in Polsbroekerdam voor de Nederlandse Kampioenschappen op deze schansen op 27 augustus.

Op de hier onder genoemde locaties staan een aantal hoge resolutie foto's. Bij eventuele publicatie wordt een referentie naar onze website (als in 'foto: www.pbholland.com') gewaardeerd.

Erik Bos uit Waarder naar zijn eerste 18 meter sprong van 2005

Gustian Roskam uit Oudewater springt nieuw persoonlijk record

Jaco de Groot boven in de polsstok