PBH
2019-01-03 10:05

Ieder jaar wordt het polsstokverspring seizoen afgesloten met een feest waarbij prijzen worden uitgerekend aan onder andere de Springer- en Talent van het jaar. Afgelopen zaterdag vond dit plaats in Dorpshuis XXL in Benschop. Commentator Danny Baas was de presentator van de avond, waar naast de huldiging van prijswinnaars, gezelligheid centraal stond.

Reinier Overbeek (Benschop) was duidelijk de grote man van de avond. Waar hij eerst al de prijs ontving voor het winnen van het klassement (met een record klassement), werd hij later uitgeroepen voor Springer van het Jaar. Dit jaar wist hij alle belangrijke wedstrijden te winnen, zoals het Hollands Kampioenschap, de NFM en het Nederlands Kampioenschap. Daarnaast sprong hij op het NK in Bergum een nieuw Nederlands Record. Met 20.30 meter was hij de eerste jongen die de 20 metergrens wist te doorbreken.

Andere genomineerden waren Wouter van Midden (Vlist) en Demi Groothedde (Jaarsveld), die beide ook bijzondere prestaties neerzetten in 2018. Van Midden wist zich tussen de gevestigde top te springen en verbeterde zijn persoonlijke record naar 20.84 meter. Groothedde wist bijna alle wedstrijden te winnen en sprong naast haar leeftijdsrecord (16.30 meter) diverse schansrecords.

De prijs voor Talent van het Jaar ging naar Guus Hoogland (Montfoort). Hij wist in 2018 3 dagtitels te pakken en werd tweede in het klassement, achter Reinier Overbeek. Daarnaast sprong hij 6 persoonlijke records, waarbij hij uiteindelijk tot 17.51 meter kwam. Timon de Haay (Lopik) en Suzanne Mulder (Vlist) waren ook genomineerd vanwege de grote progressie die zij hebben geboekt in 2018.

Naast deze ereprijzen werd er ook een ludieke prijs uitgereikt voor de springer met de meeste natsprongen. Deze ging naar Jaco de Groot (Woerden), wat laat zien dat deze topspringer ook vaak risico neemt. Dit jaar sprong De Groot 53 keer in de sloot, of maakte hij een ongeldige sprong om een andere reden. De Groot won daarnaast een prijs voor het winnen van het De Samenwerking-klassement in de senioren-categorie. Andere winnaars hiervan waren Dymphie Baas-van Rooijen (Oudewater – dames), Richard van Bemmel (Utrecht – junioren), Reinier Overbeek (Benschop – jongens) en Demi Groothedde (Jaarsveld – meisjes).

Het seizoen zal in 2019 worden gestart op 4 mei op de nieuwe accommodatie in Kockengen.